Na fotografii: bramborový trilobit

Na těchto zkamenělinách si zuby rozhodně nevylámete. Jediné, co mají společné je podobný vzhled, který zaujme dospělé a uchvátí děti. Na rozdíl od originálu jsou měkoučké, na povrchu opečené a (pro nás) chuťově nepřekonatelné. Dají se jíst teplé i studené, s dressingem, či bez, k obědu, svačince, …. A úplně nejlepší jsou ke grilovanému čemukoli. Můžu Vám zaručit, že u jednoho určitě nezůstanete.

 

 

Suroviny

  • Brambory
  • Olej
  • Sůl
  • Majoránku

 Suroviny na dressing

  • Zakysaná smetana (bílý jogurt)
  • Kopr
  • Sůl

Postup (doba přípravy 20 min + pečení)

Brambory umyjeme, neloupeme a překrojíme na půlku. Z vrchu nakrájíme na tenké plátky tak, abychom brambory úplně nepřekrojili. Když si z bočních stran obložíme brambor špejlí, tak nemusíme nic hlídat, špejle nůž zastaví.

Nakrájené brambory vyskládáme na pečící papír a lehce potřeme olejem. Posypeme trochou soli, majoránkou a v troubě předehřáté na 170 °C pečeme asi 45 minut. Délka záleží na velikosti brambor.


Výživová hodnota na porci 150 g *
Bílkoviny 3 g, sacharidy 20 g, tuky 4 g, vláknina 3 g, 140 Kcal

* platí pouze pro trilobity bez dressingu


Věděli jste, že..

Brambory se dostaly na český talíř počátkem 17. století?

Další zajímavostí je, že brambory obsahují také vit C. Množství vit C v bramborách se udává v rozmezí 16-25 mg na 100 g brambor. Na obsah nutričních látek má však vliv mnoho faktorů, od pěstování, hnojení, skladování až po zpracování. Nutno podotknout, že např. vitamín C patří do skupiny termolabilních vitamínů. Tzn. při vaření brambor při 100°C po dobu 15-20 minut dochází k výraznému úbytku jeho množství.

Teplotní úprava brambor je však nutná! Brambory obsahuji látku zvanou solanin, kterou se brání škůdcům. Vyšší konzumace této látky může vyvolat nevolnost. Proto je důležitá tepelná úprava.  Nejvýhodnější je vaření ve vodě, kdy část této látky přechází právě do vody, takže vodu slejeme a již dále nepoužíváme! Určitě se však vyhněte nazelenalým hlízám, kde je mnohonásobně vyšší koncentrace zmíněného solaninu.

My jsme však zvyklí konzumovat brambory vařené nebo pečené, takže nevolnostmi netrpíme, leda z přejezení :), ale s vitamínem C z brambor raději nepočítejme.

 

Share This Article

Předchozí recept

April 13, 2024 • 3:04AM

Další recept

April 13, 2024 • 7:07AM

Bramborový trilobit s kuřecím masem

z našich receptů

z našeho magazínu